TAHKİMDE TARAF VEKİLLİĞİ ( AVUKAT DESTEĞİ)
- Selcen B.
- 7 Mar
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 19 Mar
Özellikle tarafların masraftan kaçınmak için tek hakem tercih ettiği dosyalarda; tarafların hak ve menfaatlerinin etkin bir şekilde korunabilmesi için taraf vekilliği büyük önem taşır. Tahkim yargılamasının tarafların iyi niyetine dayanan bir yargılama türü olduğu her zaman akılda tutulmalıdır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ilgili hükümleri ve veya 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu çerçevesinde, tahkim yargılamasında taraf vekilliğinin esasları olarak aşağıda yer alan hususlar ifade edilebilir. Uluslararası tahkim kuralları ile yerel tahkim kurallarının hem benzerlikler hem de farklılıklar arz ettiği unutulmamalıdır.
-TAHKİMDE SERBEST VEKİL SEÇİMİ
Taraflar, tahkim yargılamasında kendilerini temsil etmek üzere serbestçe vekil tayin edebilirler. Vekilin hukuki bilgi ve deneyime sahip olması, sürecin rahatlığı açısından önem arz etmektedir.
-TAHKİMDE USUL KURALLARINA UYUM
Tahkim yargılamasında taraflar ve vekilleri , tahkim sözleşmesinde belirlenen veya hakem heyeti tarafından kararlaştırılan usul kurallarına uygun hareket etmekle yükümlüdür.
-TAHKİMDE HAKEM HEYETİ İLE İLETİŞİM
Hakem ya da heyet tarafından atanan sekreterya tarafından sağlanan bu iletişimde taraf vekilleri, hakem heyeti ile yazılı ve sözlü iletişim süreçlerinde tarafın iddialarını ve savunmalarını etkili bir şekilde sunmak ve hakem ya da heyetin kararlarının icrası konusunda müvekkillerine tahkim yargılamasının bir centilmenlik yargılaması olduğunu hatırlatmalıdır.
-TAHKİMDE GİZLİLİK İLKESİ
Tahkim yargılamasının temel ilkelerinden biri gizliliktir. Taraf vekilleri, yargılama sürecinde edindikleri bilgilerin gizliliğini korumakla yükümlüdür.
-TAHKİMDE ETİK VE MESLEKİ SORUMLULUKLAR
Tahkimde taraf vekilliği, vekilin mesleki etik kurallarına uygun hareket etmesini gerektirir. Avukatlık mesleğini icra eden vekiller açısından Avukatlık Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları bağlayıcıdır.
Sonuç olarak, tahkimde taraf vekilliği, uyuşmazlıkların adil, hızlı ve etkin bir şekilde çözülmesi için kritik bir role sahiptir. Taraf vekilinin bilgi ve deneyimi; vekil edenlerin vekillerine karşı tutumu, tahkim sürecinin başarısını doğrudan etkileyebilecek bir unsurdur.
Av. Selcen Bayün
Kurumsal tahkim kurallarına örnek olarak aşağıdaki alan adları üzerinden incelemeler yapabilirsiniz.
Türkiye Barolar Birliği Tahkim Merkezi Kurallarını incelemek için https://tahkim.barobirlik.org.tr/Tahkim-Kurallari
İSTAC İstanbul Tahkim Merkezi Kurallarını incelemek için ise https://istac.org.tr/tr/uyusmazlik-cozumu/tahkim/tahkim-kurallari/
ICC Türkiye TOBB Tahkim Merkezi Kurallarını incelemek için ise https://www.tobb.org.tr/HukukMusavirligi/Sayfalar/TOBBTahkimiveTahkimSozlesmesi.php
Comments